Dat melden diverse lezers van WebWereld. Een test van de redactie wees uit dat Hotmail het virus inderdaad niet detecteert. Hoewel MSN Nederland al sinds maandag op de hoogte is, heeft Microsoft tot nu toe nog geen maatregelen genomen.

Bijlagen van e-mails die naar een Hotmail-adres worden gestuurd, worden volgens MSN automatisch gescand op virussen door McAfee.com. Om onduidelijke redenen geeft de scanner bij het Yaha.E-virus de melding 'Geen virus aangetroffen'.

Een woordvoerster van MSN Nederland verwijst door naar Network Associates, de maker van McAfee. Patrick Aalbers van Network Associates wijst de verantwoordelijkheid voor de problemen bij Hotmail echter van de hand.

"Wij zijn verantwoordelijk voor McAfee en niet voor McAfee.com", aldus Aalbers. "McAfee.com is een onafhankelijk bedrijf en ik kan niet namens hen spreken. De klanten van onze producten zijn wel beschermd tegen het Yaha.E-virus, mits ze na 19 juni hun updates hebben binnengehaald."

Sircam

Het Yaha.E-virus houdt sinds afgelopen vrijdag flink huis op internet. Met name in Nederland worden veel mensen getroffen door het virus. Yaha.E is een zogeheten mass-mailer: de worm stuurt zichzelf door naar alle e-mailadressen in het adresboeken van Windows, de MSN Messenger, de Yahoo Pager en ICQ.

De worm ziet er steeds verschillend uit. Zo kiest het virus uit zo'n 150 verschillende onderwerpregels, zoals 'make ur friend happy :-)' of 'Joke'. Ook de inhoud van het bericht kan verschillen en bevat soms teksten die het virus uit .doc- en .txt-documenten van de geïnfecteerde computer heeft gehaald.

Het is niet voor het eerst dat Hotmail virussen doorlaat. Vorig jaar juli kwam de gratis e-maildienst ook al onder vuur te liggen, omdat het Sircam-virus niet werd onderschept.

<i>Update, 16.10 uur: Onder meer de reactie van Patrick Aalbers is toegevoegd.</i>