Hotmail krijgt de mogelijkheid om mail van Gmail- en Yahoo-accounts te lezen. Microsoft rolt dat nu geleidelijk uit; dus het is nog niet voor iedereen toegankelijk. Webwereld heeft dit met verschillende accounts getest en bij sommige was de mail-leesoptie al wel beschikbaar.

Consumenten kunnen deze nieuwe functie gebruiken met hun bestaande Windows Live ID-account, of ze kunnen zich voor Hotmail aanmelden met een mailadres van een andere provider. In beide gevallen valt de externe mail te lezen via Hotmail. Microsoft stelt hiermee Hotmail-features te bieden aan gebruikers die ook elders mailaccounts hebben en die niet willen opgeven.

Https standaard uit

Voor Gmail betekent dit een verlaging van het beveiligingsniveau. Google heeft sinds begin dit jaar https standaard aan staan voor de verbindingen naar Gmail. Voorheen was dat een optie die gebruikers zelf konden inschakelen. De omschakeling naar 'standaard aan' verbetert de beveiliging. Dit wordt ongedaan gemaakt door de net gelanceerde Hotmail-functie van Hotmail.

Hotmail biedt standaard namelijk geen https-verbinding. De login-pagina voor Microsofts accountdienst Windows Live ID is wel voorzien van https, maar na inloggen verloopt het verkeer via gewone http-verbindingen. Er is wel een mogelijkheid om https in te schakelen.

Instelling opsporen

Die beveiligingsinstelling is op te sporen via Opties, Meer Opties, Account Details, Overige Opties, Verbinden met https. Deze menustructuur wijkt echter bij sommige gebruikers af, mede afhankelijk van taalinstelling, waardoor de https-instelling moeilijk te vinden is. Een directe link is wel te vinden via het Help-systeem van Hotmail.

Daarbij waarschuwt Microsoft dat het inschakelen van https fouten oplevert voor toegang tot Hotmail via andere middelen dan het web. Dit betreft de Hotmail Connector voor Microsofts mailprogramma Outlook, de Windows Live Mail-applicatie voor Windows, en de Windows Live-app voor Windows Mobile-telefoons en Nokia-toestellen.

'Gmail veiligst'

Gmail heeft nu net het predikaat 'veiligste webmaildienst' gekregen van de non-profit organisatie Digital Society, meldt Security.nl. Dit naar aanleiding van de ophef over Firesheep. Die Firefox-plugin luistert het dataverkeer af van gebruikers op een niet-versleuteld WiFi-netwerk.