Op Computerworld.com kun je een kop bekijken die 'Gevaar!' schreeuwt, en dat verhaal is geen uitzondering. Het is een van de vele die de laatste tijd de kop op hebben gestoken op verschillende nieuwssites.

Weet je wat? Er gebeurt op 14 juli helemaal niets met die Windows XP SP2 sytemen. Windows XP SP2 is dan net zo stabiel en veilig als het nu is, met zes jaar aan patches die er al in zitten. Het enige dat zal gebeuren is dat Microsoft stopt met het verstrekken van updates voor de 32-bit versie van XP SP2, zoals het al heel lang geleden heeft aangekondigd. En als je de 64-bits versie gebruikt, dan krijg je nog automatisch updates tot 8 april 2014 (zie hier de uitleg van Microsoft zelf).

Daarnaast is er een heel simpele fix beschikbaar voor bedrijven die van plan zijn om na 13 juli de 32-bits versie van Windows XP te blijven draaien, en willen blijven vertrouwen op de patches van Microsoft: upgrade (kosteloos) naar Service Pack 3. Security updates voor die versie blijven nog doorgaan tot 8 april 2014, dus dan krijg je nog bijna vier jaar updates. Het is lastig om daarover in paniek te raken.

Natuurlijk wil Microsoft liever dat haar klanten upgraden naar Windows 7, dus wordt het nieuws verspreid dat het einde van de ondersteuning van XP nadert, om treuzelende IT-afdelingen een zetje in de juiste richting te geven. En consultants die zitten te springen om extra werk laten zich ook niet onbetuigd. Ik ken er zelfs een die zijn klanten aanraadde om te upgraden naar Windows 7, om zichzelf zo de moeite van het upgraden naar XP SP3 te besparen. Alsof dat laatste moeilijker zou zijn.

Het is niet waarschijnlijk dat er in 2014 nog veel bedrijven op Windows XP zullen draaien. Maar op dit moment is er zeker geen reden voor paniek als je de overstap naar Windows 7 nog niet wilt maken. Je kunt rustig de tijd nemen voor de uitrol van Windows 7, terwijl je Windows XP in de tussentijd veilig en stabiel houdt. Bron: Techworld