HP onthulde de virtuele browser deze week tijdens een evenement in New York. De software is onderdeel van de nieuwe Compaq dc7900 desktop die in september voor de zakelijke markt beschikbaar komt. Tegen het eind van het jaar moet hij voor alle zakelijke HP-computers beschikbaar zijn.

De HP Firefox Virtual Browser, zoals de software officieel heet, wordt door virtualisatie-technologie afgescheiden van het besturingssysteem. De software kan nog wel met het besturingssysteem communiceren, maar een hoop andere onderdelen zijn afgeschermd. Cookies en gedownloade bestanden worden daar als het ware in quarantaine geplaatst.

Omdat de browser in zijn eigen afgesloten hoekje (in IT-jargon aangeduid als 'sandbox') draait, kunnen eventuele virussen en andere besmettingen niet doordringen tot het besturingssysteem, legde HP aan eWeek uit. Wanneer de gebruiker vermoedt dat zijn browser is getroffen door een virus, kan hij het systeem eenvoudig opschonen door de bestaande versie weg te gooien en te vervangen door een schone kopie.

Geen commentaar

HP heeft de browser ontwikkeld in samenwerking met Symantec en Mozilla. De precieze details over de technologie blijven onduidelijk. Een woordvoerder van HP Nederland verklaart slechts dat de firma geen commentaar levert over producten die het bedrijf in Amerika voert. Een woordvoerder van Symantec zegt nog geen details te kunnen geven over de virtuele browser. HP zou het nieuws naar buiten hebben gebracht voordat de technologie was afgerond, zegt een woordvoerder tegen Webwereld.

Pogingen om bij HP in de VS meer uitleg te krijgen strandden omdat de firma niet reageerde op meerdere verzoeken om informatie, en Symantec VS weigert commentaar.