"De consolidatie op de security-markt is iets van de laatste vijf jaar", legt Buss uit. "Dat komt omdat vrijwel in elke sector van de IT beveiliging erg belangrijk is geworden. Dus zijn het niet alleen overnames in de sector zelf." Denk hierbij aan de overname van Safeboot door McAfee, Vontu door Symantec of Pointsec door Check Point. "Maar zijn er ook overnames door externe grote partijen." Goede voorbeelden zijn Cisco dat Ironport overnam en IBM dat ISS kocht.

Juist dat laatste is een trend die volgens Buss verder gaat doorzetten. "Op de lange termijn zullen er geen grote onafhankelijke security-vendors meer over blijven", verwacht hij.

Buss is verbaasd dat HP tot nu niet een grote overname heeft gedaan. Op korte termijn zal dit wel gaan gebeuren, verwacht hij dan ook. "IBM heeft ISS niet alleen een goede security-vendor gekocht, maar ook zijn managed services oplossing verrijkt. HP kan het zich niet veroorloven achter te blijven. Maar wie zijn dan kandidaten?

Symantec en McAfee? Dat acht Buss onwaarschijnlijk. "Hiermee komen ze teveel in het vaarwater van Microsoft, een van de belangrijkste partners van HP." Check Point lijkt, met het oog op de nauwe samenwerking die al bestaat met HP, wel een geschikte kandidaat. "Maar Check Point is duur en heeft al aangegeven voorlopig zelfstandig te willen blijven."

Fortinet is voor Buss wel een voor de hand liggende kandidaat. "Is goed te betalen en er bestaat al een nauwe strategische alliantie met HP Procurve."

Maar HP is volgens Buss niet de enige vendor waarvan hij verwacht dat ze security gaan kopen. "Oracle en SAP hebben ook zoiets nodig om hun applicaties te beveiligen. Dus ik denk dat deze zich ook zullen gaan roeren."

Bron: Ton Wallast, CannelWorld Bron: Techworld