Er wordt onder andere geklaagd over het trager werken van de computer (gigantische processorloads), maar waar gebruikers vooral boos over zijn is dat deze software is geïnstalleerd zonder toestemming van gebruikers.

Touchpoint Analytics Client

Het gaat hierbij om een update van de software genaamd "HP Touchpoint Analytics Service", onderdeel van de HP Touchpoint Manager-software. Deze is meegekomen met een update die vorige week is uitgerold. In de beschrijving van de software staat dat deze software telemetrie-informatie verzamelt die wordt gebruikt door de analytical services van HP.

Op de website van HP (Touchpoint Manager) is te lezen dat het bedrijf deze technologie niet langer meer wordt ondersteund, maar dat alles wordt ondergebracht in de nieuwe Touchpoint Manager solution wat een onderdeel is van HP's Device as a Service (DaaS). Deze nieuwe dienst stuurt een keer per dag data naar HP.

Hoewel het er dus naar uit ziet dat deze tool vooral analytische data verzamelt, zijn gebruikers niet blij met deze aanpak. De klagers hadden graag van tevoren ingelicht willen worden en de mogelijkheid willen hebben de nieuwe software te weigeren.

Op de volgende pagina: HP's versie van het verhaal en de workaround

© Günter Born

HP heeft nog geen officiële reactie gegeven op de klachten, maar promoot de nieuwe software (dienst) wel al op verschillende websites en andere kanalen. De software moet gebruikers, en vooral beheerder, veel werk uit handen nemen en veel handelingen automatiseren. Het bedrijf heeft zelfs een flitsende promotievideo gemaakt waarin nog eens wordt uitgelegd wat DaaS is, hoe het werkt en waarvoor het gebruikt kan worden.


Toch stelt dit niet iedereen gerust, zeker niet omdat de software blijkbaar verschillende systemen vertraagt. De software vanwege de "bespionerende" eigenschappen verschillende malen aangemeld bij Virustotal en wordt inmiddels al door enkele anti-malwarescanners gedetecteerd als spyware.

Workaround

Gelukkig is het niet al te moeilijk de software te verwijderen. De software kan worden gede-installeerd via het configuratiescherm van Windows. HP heeft een uitgebreide omschrijving online staan waarin wordt uitgelegd hoe de software kan worden verwijderd.

Blijkbaar heeft (nog) niet iedereen deze software op z'n computer staan en je kan controleren of deze software aanwezig is door te navigeren naar de volgende map op je systeemschijf: ProgramData\HP\HP Touchpoint Analytics Clients\. In de map ProgramData\HP\HP Touchpoint Analytics Clients\Transfer Interface kan je zien welke data de software al heeft verzameld.

Heb jij de "spionage-software" al aangetroffen op je HP-computer?
Ja
Nee
quotes2know