ArcSight verkoopt een aantal beveiligingsproducten voor het monitoren van verdachte activiteiten op zakelijke netwerken. In combinatie met HP's eigen it-managementsoftware stellen deze producten klanten in staat dreigingen te detecteren. Vervolgens kan de mogelijke impact worden ingeschat en kan er actie ondernomen worden, aldus Bill Veghte, executive vice president software oplossingen bij HP.

Volgens Veghte zijn de snelle, minder gerichte aanvallen van vroeger verleden tijd. "Op dit moment zijn die vervangen door meer geraffineerde pogingen, en zulke dreigingen zijn onmogelijk op te merken zonder een volledig zicht op alle it-activiteiten", zegt hij tegen PC World.

Meerdere overnames

De deal met ArcSight volgt kort nadat HP beveiliger Fortify overnam. Die overname was gericht op het versterken van de beveiliging voordat applicaties worden gecompileerd. Volgens HP zoeken klanten niet alleen naar software, maar verlangen ze ook hardware en diensten. Door deze overnames kan HP die combinatie bieden.

De acquisitie is de tweede binnen een paar weken. Eerder kocht HP storagebedrijf 3Par voor 2,35 miljard dollar na een lange strijd met Dell. De afgelopen weken ontstonden er veel geruchten rondom overnameplannen voor ArcSight met Oracle, IBM en EMC die ook genoemd werden als geïnteresseerde partijen.

Wellicht kapers op de kust

Beide bedrijven willen niet naar buiten brengen of er andere bieders in de race waren of wanneer de overnamegesprekken zijn gestart. HP is érg overtuigd'van zijn bod op ArcSight, aldus Steve Fieler, vice president investor relations van HP. Hij wilde niet ingaan op de vraag of HP verwacht dat er andere partijen ook een bod zullen uitbrengen.