Daarmee is het gebruik van https op het internet direct verdubbeld. Cloudflare had eind vorig jaar al beloofd voor die verdubbeling te zorgen en het heeft tot afgelopen nacht geduurd voordat het zo ver was. Het gaat om, wat Cloudflare noemt, Universal SSL.

Het lijkt wel een druppel op een gloeiende plaat. Tot gisteren waren er slechts twee miljoen sites die versleutelde verbindingen ondersteunden. De verdubbeling klinkt dus heel dapper, maar behelst dus slechts een fractie van het web.

Alleen voor 'moderne' browsers

Cloudflare geeft op de eigen site een uitleg over hoe de nieuwe feature uit te rollen. Daarnaast waarschuwt het bedrijf wel dat het de feature beperkt tot het gebruik door moderne browsers, om de eigen resources niet uit te putten. Daarnaast bieden dergelijke browsers Server Name Indication en ECDSA-ondersteuning (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm).

Grootste probleem is verder het gebruik van Internet Explorer op Windows XP en Android-versies ouder dat Ice Cream Sandwich. Die hebben pech, vindt Cloudflare, behalve als het betalende klanten zijn. Dan mogen ze gebruik maken van RSA-certificaten. De moderne browsers reageren op de ECDSA-certificaten. Niet-betalende klanten wordt aangeraden een betalende klant te worden.