Het spioneren via het internet en het stelen van gevoelige data gebeurd door alle overheden en is niets nieuws. Dat zegt John Suffolk, hoofd beveiliging van Huawei in een interview met Financial Review. Volgens de voormalige CIO van de Britse overheid is een verkeerde zaak om bedrijven toe te staan dat zij terugslaan tegen hackers. Dat zorgt voor een vrijbrief voor het aanvallen van praktisch iedereen en is bovendien een bedreiging voor de open markt.

Netwerkleverancier Huawei is het afgelopen jaar zwaar onder vuur komen te liggen als medeplichtige aan Chinese cyberspionage en wordt inmiddels geweerd in landen als de Verenigde Staten, Australië en Canada.

Op één na oudste beroep

"Overheden hebben dit altijd gedaan. Sommige mensen zeggen dat spioneren het op één na oudste beroep is. Het is geloof ik voor niemand een verrassing dat elke overheid op de wereld een manier zoekt om erachter te komen waar andere overheden mee bezig zijn", aldus de Huawei-topman op bezoek in Sydney bij de CeBIT techconferentie.

Suffolk geeft het voorbeeld van Australië, waar inlichtingendienst Defence Signals Directorate (DSD) ook naar de geheimen van andere overheden vist om zichzelf te beschermen. "Het is de harde realiteit dat elke regering in de wereld zulke richtlijnen heeft voor hun veiligheidsdiensten."

Overigens is deze week bekend geworden dat Chinese hackers onlangs de ontwerpen van een nieuw hoofdgebouw van die Australische geheime dienst hebben gestolen. Ook documenten van diverse ministeries zijn ontvreemd.

Tussen twee vuren

Huawei ziet zichzelf tussen twee vuren zitten. Amerika en China beschuldigen elkaar aan de lopende band van cyberspionage. Het Chinese bedrijf is daarbij hard aangepakt voor de mogelijke aanwezigheid van achterdeurtjes in hun netwerkapparatuur.

De vrees dat via die backdoors in (telecom)routers buitenlandse gegevens door worden gestuurd naar de Chinese overheid kostte het bedrijf al grote contracten in Canada en Australië. Terwijl in de ogen van een deel van de Amerikaanse politici het bedrijf helemaal niet meer welkom is.

Persbureau Reuters peuterde echter uit twee bronnen los dat regeringsonderzoek in de VS heeft uitgewezen dat er geen bewijzen zijn gevonden dat Huawei betrokken is bij spionageactiviteiten vanuit China. Inmiddels heeft Huawei bekend gemaakt zich terug te trekken uit de Amerikaanse markt.

Kamervragen aan KPN

In Nederland werden Kamervragen gesteld over de rol van KPN met Huawei, maar die pareerde de Nederlandse telco met een overeenkomst van geheimhouding. Het kwam destijds niet verder dan een verklaring waarin stond dat KPN met alle leveranciers "strikte afspraken" heeft gemaakt ten aanzien van security.

Suffolk spreekt de hoop uit dat Huawei zijn verloren markten terugwint. Dat kan bijvoorbeeld na politieke verschuivingen door verkiezingen.