De Chinese netwerkfabrikant Huawei ziet af van verdere pogingen de Amerikaanse markt voor zich te winnen. Met een verwijzing naar "geopolitieke redenen" zegt technologisch directeur Li Sanqi dat er geen focus meer is op de Verenigde Staten, maar worden de pijlen gericht op andere delen van de wereld en vooral Europa, meldt de IDG News Service, de internationale persdienst van de uitgever van Webwereld.

Huawei, en daarnaast het eveneens Chinese ZTE, heeft de afgelopen jaren onder vuur gelegen van onder meer politiek Amerika vanwege de mogelijke aanwezigheid van achterdeurtjes in hun netwerkapparatuur. De vrees bestond dat via die backdoors in (telecom)routers de Chinese overheid makkelijk toegang zou krijgen tot Amerikaanse gegevens die via die netwerken wordt verstuurd.

Grote Chinese aanvallen op de VS

Die vrees is aangewakkerd door de grote aantallen aanvallen via het internet op Amerikaanse bedrijven en overheden. Daarbij zouden de Chinezen het vooral hebben gemunt op bedrijfsgeheimen van defensiebedrijven over onder meer in ontwikkeling zijnde wapens. Met name producenten en afnemers van robotvliegtuigjes, de zo geheten drones, zijn volgens de Amerikanen slachtoffer geweest van cyberspionage.

Huawei, ZTE en de Chinese overheid hebben altijd ontkend, maar de grootste Chinese netwerkleverancier geeft het nu maar op. "Begrijp me goed, ik ben dol op de Amerikaanse markt", zegt Li. "Met 30 procent van de wereldwijde omzet in netwerkapparatuur is die markt enorm aantrekkelijk. We hebben wel te maken met de realiteit. We zullen de focus leggen op andere delen van de wereld, waar de telecommarkt eveneens blijft groeien."

KPN een grote klant van Huawei

In Nederland is KPN een grote klant van Huawei. KPN heeft nog vorige jaar juni een deal gesloten met Huawei waarbij een deel van de legacysystemen worden vervangen. Dat deed het Chinese bedrijf al eerder, in 2008, bij KPN-dochter Telfort. Via die systemen worden onder meer de post- en prepaiddiensten aan klanten uitgeleverd, maar tevens zakelijke diensten. In 2008 is Huawei ook gekozen door KPN als belangrijke leverancier voor hun UMTS en DWDM glasvezel-netwerk. Huawei is overigens ook leverancier van het 3G-netwerk van T-Mobile in Nederland en ook Vodafone gebruikt apparatuur van Huawei.

KPN heeft vorig jaar gemeld "contractueel strikte afspraken" te hebben gemaakt met Huawei over de veiligheid van de netwerkapparatuur. Dat deed 's lands grootste telco nadat er in de Tweede Kamer vragen waren gesteld over de mogelijke spionagegaten in de routers en modems. Verder wilde KPN niet ingaan op "specifieke vragen over bepaalde leveranciers". Het bedrijf zei gebonden te zijn aan geheimhouding. "Elk contract met een leverancier voorziet in een Non Disclosure Agreement. Dat zijn afspraken dat er geen informatie gedeeld wordt."