De Chinese telecomfabrikant Huawei heeft vrijdag een whitepaper (pdf) gepubliceerd waarin het bedrijf stelt dat het door geen enkele overheid ter wereld is gevraagd te spioneren. Ook zegt Huawei nooit te zijn gevraagd door overheden om 'enige data of informatie over burgers of organisaties'.

NSA

De fabrikant van netwerkapparatuur en smartphones ligt in onder meer de VS, Groot-Brittannië en Australië onder vuur na waarschuwingen vanuit inlichtingendiensten dat Huawei zou spioneren voor de Chinese overheid. Huawei wijst nu naar de recente ophef over de spionagepraktijken door de Amerikaanse inlichtingendiensten om op te roepen tot betere veiligheidsstandaarden in de gehele telecommarkt.

Huawei zegt zelf ook meer aan security te willen doen. Zo opende het Chinse bedrijf al enkele 'cybersecuritycentra', waarin overheden Huawei's systemen zelf kunnen controleren. Daar moeten er meer van komen. In Groot-Brittannië klonk er forse kritiek op deze centra, omdat er alleen Huawei-medewerker actief zijn.

Huawei bij KPN, Vodafone, T-Mobile

In Nederland werken bijna alle grote telecompartijen met Huawei, in elk geval de drie grote mobiele operators KPN, Vodafone en T-Mobile. Dat leidde afgelopen oktober ook tot enige ophef in politiek Den Haag. KPN weigerde echter inzicht in de relatie met Huawei. In december erkende de regering dat er gaten zitten in apparatuur van Huawei en ZTE, maar er is geen bewijs voor Chinese cyberspionage.

Naast de spionagekwestie zijn er ook verdenkingen tegen Huawei en ZTE vanwege prijsdumping en illegale staatssteun. Europa en de VS doen hier antitrustonderzoek naar.