Klokkenluider Edward Snowden laat opnieuw van zich horen en uit documenten die hij onthult blijkt dat de vermoedens juist zijn: Huawei-routers blijken vol met gaten te zitten. De Amerikaanse overheid is hier al geruime tijd bang voor. Alleen blijken er exploits door de NSA te zijn ontwikkeld.

De NSA wilde met het binnendringen van Huawei in 2010 bewijzen dan wel ontkrachten dat er een verband is tussen de Chinese overheid en de netwerkleverancier. Maar de NSA ging een stapje verder en door de apparatuur van de fabrikant in kaart te brengen, die veelal door telecomgiganten wordt ingezet, kreeg de VS ook de mogelijkheid tot 'offensieve cyberoperaties'.

Koude netwerkoorlog

Door de angst aan beide kanten dat netwerkapparatuur 'de vijand' toegang geeft tot nationale netwerken, zijn enkele Westerse landen overgegaan op een Huawei-boycot. Andersom wordt apparatuur van Cisco geweerd door Chinese communicatiefirma's. Een rapport van de Amerikaanse overheid toonde vorig jaar geen backdoors aan in de apparatuur van Huawei.

Update 12.16 uur: Een eerdere versie van dit artikel gebruikte onterecht de term backdoors. De NSA heeft echter geen backdoors geplaatst, maar enkel exploits uitgewerkt voor de routers na het binnendringen van het netwerk van Huawei.