Volgens Kaspersky stonden de eerste zes maanden van dit jaar in het teken van de technologiecomplexiteit waar antivirusmakers zich tegen moesten wapenen en de toenemende interesse van hackers in Microsoft Office.

Volgens Alexander Gostev, virusanalist bij Kaspersky, leek de strijd begin dit jaar op een stormachtige confrontatie van ideeën van de virusmakers en virusbestrijders.

Proactieve bescherming, cryptografie, rootkittechnologieën en lekken waren volgens de analist ‘hot topics’ het eerste halfjaar.

“Na een activiteitsexplosie komt er een periode van rust waarin beide kampen de resultaten van hun inspanningen evalueren. Het derde kwartaal blijkt zo’n periode van bezinning en zomerrust te zijn”, aldus Gostev in een blogposting.

De analist concludeert dat internet en het concept informatiebeveiliging aan de vooravond van iets totaal nieuws staan. “De tweede fase van zowel de virus- als de antivirusevolutie is voltooid”, stelt Gostev.

De eerste fase was volgens de onderzoeker in de jaren negentig, waar eenvoudige detectie met signatures voldoende was om de simpele virussen tegen te houden.

Vanaf 2000 doken de e-mail- en netwerkwormen op die menselijk handelen nodig hadden om zichzelf te verspreiden. Het feit dat deze wormen in korte tijd veel machines konden infecteren, leidde weer tot de opkomst van cybercriminaliteit.

De laatste jaren maken virussen ook steeds meer gebruik van complexe technologieën. Volgens Gostev lijkt deze evolutie echter te stoppen.

“De put met echt nieuwe ideeën is opgedroogd. Virusmakers proberen uit alle macht hun creaties te beschermen tegen nieuwe beveiligingstechnologieën door proof-of-concepts te maken voor andere platformen en steeds verder te gaan in de zoektocht naar lekken.”

In de praktijk valt hier echter weinig van te merken, stelt de analist. “Als dit daadwerkelijk de situatie is, dan moet er op korte termijn iets veranderen. Of antivirusbedrijven gaan in de aanval of virusmakers komen met iets nieuws waarmee ze de lat voor de antivirusinudstrie hoger leggen.

Bron: Techworld