De beroepsorganisaties in de huisartsenzorg, LHV, NHG en VHN doen een oproep aan minister Klink van Volksgezondheid om het uitwisselen van patientgegevens regionaal te mogen regelen. De huidige regionale systemen zouden beter zijn voor de zorg dan het landelijke elektronisch patientendossier (EPD). Dat EPD komt na vele jaren van overleg en voorbereiding maar langzaam van de grond.

Regionaal regelen is volgens de organisaties 'in het belang van de zorg voor de patiënt'. "Die is immers lokaal georganiseerd," aldus LHV, NHG en VHN. Volgens Paul Habets, vicevoorzitter van de LHV, is het EPD nu te veel 'een doel op zich' geworden.

Waarneem Dossier

De huisartsen willen van de minister de mogelijkheid krijgen om zelf te bepalen hoe ze digitaal patientgegevens uitwisselen. De reden is dat ze tevreden zijn over het zogeheten Waarneem Dossier Huisartsen (WDH). Dit systeem is al in diverse plekken in het land regionaal in gebruik. De huisartsen willen het WDH kunnen blijven gebruiken.

"Beproefd moet worden of het WDH ook via de landelijke infrastructuur voor de huisartsen ontsloten kan worden", stellen de huisartsen nu. Dat zou veiliger zijn en meer gebruiksgemak bieden voor de huisartsen.

Volgens Habets staat veilige en betrouwbare uitwisseling van gegevens voorop en daarom moet er geen landelijke tijdsdruk voor invoering worden opgelegd. "De ervaringen in het veld bepalen het tempo van de invoering van de elektronische gegevensuitwisseling."

Desktops onveilig

Beveiliging is een heikel punt bij de invoering van het EPD. Desktop-pc's in ziekenhuizen vormen daarbij een van de grootste zorgpunten, bleek vorige week uit een uitgelekt intern rapport van overheidsorgaan Nictiz, dat betrokken is bij de invoering van de EPD.

Maar het ministerie van VWS zal ziekenhuizen niet dwingen om hun computers extra te beveiligen tegen bijvoorbeeld hackers. Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, omschreef donderdagavond in RTL Nieuws de manier waarop de medische sector omgaat met de data als 'rommelig'. "Het is vrij makkelijk om een ziekenhuis binnen te lopen. Daar staan computers vaak de hele dag open."