Dat schrijft het NRC. De Landelijke Vereniging van Huisartsen heeft juist eerder al ingestemd met het plan van de zorgverzekeraars op de uitwisseling van het EPD vrijwel verplicht te stellen als kwaliteitseis aan de doelgroep. Artsen die niet aan die kwaliteitseis voldoen, riskeren een forse korting op hun jaarlijkse vergoeding van de zorgverzekeraars. Eerder al gingen de huisartsen van de alternatieve beroepsvereniging VPHuisartsen naar de rechter.

Vragen over beveiliging en aansprakelijkheid

De achterban van de grootste huisartsenvereniging LHV komt nu ook in opstand. Zij zijn boos over de manier waarop zorgverzekeraars deelname aan het EPD willen afdwingen, schrijft NRC. De artsen willen nu een garantie van de zorgverzekeraars dat zij aansluiting op het Landelijke Schakelpunt (LSP) niet verplicht stellen, werd deze week op een ledenvergadering besloten. Het LSP is de infrastructuur waarop de dossiers moeten worden uitgewisseld. De Rijksoverheid heeft al meer dan 300 miljoen euro in dat LSP gestoken.

De artsen zijn verder niet blij met het tempo waarop aansluiting op het LSP wordt afgedwongen, vrezen voor de beveiliging van het systeem en hebben vraagtekens over hoe nu hun aansprakelijkheid eruit komt te zien.

Ook de patienten willen niet in EPD

Eerder deze maand werd al bekend dat slechts 5 procent van alle patiënten toestemming heeft gegeven voor opname van hun gegevens in zo'n landelijke uitwisseldienst van medische en persoonlijke gegevens. Die toestemming moeten mensen geven, anders worden hun gegevens niet uitgewisseld. Die regeling gaat per 1 januari in.

De beheerder van het LSP, de VZVZ, stapte naar aanleiding daarvan naar de minister met het verzoek om invoering van die privacyregel met een half jaar uit te stellen om meer mensen te kunnen bewegen om toestemming te geven. Dat verzoek is afgewezen.

Miljoenen dossiers al gedigitaliseerd

Op dit moment is van circa 8 miljoen mensen een elektronisch patiëntendossier gemaakt in de afgelopen jaren die voornamelijk op regionaal niveau wordt uitgewisseld tussen ziekenhuizen, huisartsen, specialisten en apothekers. Volgens VZVZ moet vanwege de privacyregel per 1 januari nu 95 procent van die dossiers uit het uitwisselinfrastructuur worden gehaald.