Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft de huiszoeking tegenover Nu.nl bevestigd. De 22-jarige Sven S. had er ook zelf over verteld in een chatkanaal van het bekende hackerscollectief Lulzsec. Bij de inval zijn computers, harde schijven en andere opslagmedia in beslag genomen.

Amerikaanse agent

De reden voor de inval kreeg hij niet te horen. Wel zou het een verzoek zijn van de VS. Bij de huiszoeking door het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche was volgens S. ook een Amerikaanse agent aanwezig, maar het is onduidelijk van welke dienst hij was. Het OM wil in het kader van het onderzoek niet aangeven wat de reden van de inval was.

Volgens Nu.nl is S. iemand met veel kennis van beveiliging, waaronder cryptografie en bezoekt hij regelmatig chatkanalen van Lulzsec. Dit los-vaste hackerscollectief is eerder betrokken geweest bij meerdere serveraanvallen en heeft banden met de hacktivisten van Anonymous.

Arrestaties

Het is niet de eerste keer dat er Nederlanders betrokken zijn bij Lulzsec, dat de oorlog verklaarde aan corrupte overheden en bedrijven. Zo zou in 2011 een persoon die opereerde onder het pseudoniem Joepie91 afkomstig zijn uit Nederland en deel uitmaken van de Lulzsec-crew. Meerdere Lulzsec-leden uit diverse landen werden sinds dat jaar opgepakt.

Vier van hen zitten nog vast, nadat ze celstraffen van tussen 32 en 16 maanden kregen. Lulzsec is een afsplitsing van Anonymous, ook een los-vast collectief, en deed een aantal geruchtmakende hacks op onder meer Sony, Fox Entertainment, de Amerikaanse luchtmacht en de CIA.