Vorige week werd bekend dat beide onderzoekers Bart Jacobs en Wouter Teepe gratis hadden gereisd met de Londense OV-chipkaart omdat ze de chipkaart hadden gekloond. Ook konden ze toegangspoortjes blokkeren. Eerder bewezen de onderzoekers al dat de Nederlandse OV-chipkaart onveilig is. Teepe adviseerde daarop de Tweede Kamer om de kaart niet in te voeren.

Staatssecretaris Tineke Huizinga reageerde dinsdag in een reactie op vragen van GroenLinks dat zij de universiteit op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid wil wijzen. Ze is bang dat derden misbruik kunnen maken van de gepubliceerde gegevens.

Mifare Classic

Zowel de OV-chipkaart als de Engelse Oyster Card zijn gebaseerd op de Mifare Classic RFID technologie van NXP. De onderzoekers hadden aangekondigd dat zij in oktober hun onderzoek - uitdagend getiteld Dismantling MIFARE Classic - wilden publiceren tijdens de European Computer Security Conference Esorics.

Jacobs en Teepe hebben te horen gekregen dat vanwege de gevoeligheid is besloten tot "een strakkere regie". Zelfs over het open source project van de universiteit, een soort OV-chipkaart 2.0 die mede wordt gefinancierd door de Stichting NLnet , doet de universiteit vooralsnog het zwijgen toe.

"Daarover hebben we voldoende naar buiten gebracht," zegt woordvoerder bestuurlijke aangelegenheden en concernzaken drs. W. Hooglugt van Radboud. Onderzoeker Bart Jacobs reageert zuurtjes in een intern schrijven: "De boodschapper om zeep helpen, lost het probleem (van de gekraakte chipkaart, red) niet op."