De Amerikaanse inlichtingendienst NSA blijkt, net als de Britse tegenhanger/collega GCHQ en andere spionagediensten, internetverkeer massaal af te tappen en te analyseren. Daarbij wordt basisencryptie gecompromitteerd en gekraakt. Daarnaast worden ook smartphones met de meestgebruikte besturingssystemen (iOS, Android en BlackBerry) gericht getapt. Voormalig NSA-systeembeheerder Edward Snowden lijkt nog meer te lekken en los te maken dan legerklokkenluider Chelsea Manning (voorheen Bradley Manning) al heeft gedaan.

Antti Tikkanen, directeur security-response bij de Finse antivirusleverancier F-Secure, belicht de humoristische kant van de hele zwarte affaire: Een pessimistisch geluid komt van security-onderzoeker Marsh Ray, bekend van een geheim SSL-gat, een VPN-cloudkraakservice en een stilletjes gedicht gat in OpenBSD: Maar eigenlijk is het vreemd dat de diverse NSA-onthullingen zoveel stof doen opwaaien. Want dit is toch wat spionagediensten doen, waar ze vele jaren geleden voor zijn opgezet? Hoewel het de vraag is (en blijft) of het doel wel deze middelen heiligt: De omvangrijke spionage door onder meer de Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten blijkt voor velerlei doelen te worden ingezet. Dat kwam al eerder aan het licht, maar de niet-terroristische blik blijkt breder: Eigenlijk valt de security-industrie ook wel wat te verwijten; die had uit moeten gaan van het ergste:

Sommigen gingen wel uit van het ergste, zoals OpenBSD- en OpenSSL-maker Theo de Raadt, en zij blijken nu nogal gelijk te hebben gehad: De gevolgen voor de cloud- én security-industrie kunnen heel groot zijn, zegt Neelie Kroes van de EC en ook security-experts als Christopher Soghoian en Nicholas Weaver: De Amerikaanse president Barack Obama zegt (op een G20-persconferentie in Rusland) dat hij de beschuldigingen van NSA-wanpraktijken te horen krijgt via de pers en dat hij het dan telkens moet uitzoeken: