Dinsdagochtend knalde een hele trits websites op zwart, waaronder Hyves, de grootste netwerksite van Nederland. Inmiddels is de sociale netwerksite weer online, al wordt er nog steeds geklaagd over onbereikbaarheid en traagheid. Hyves host bij Leaseweb, maar heeft ook zelf servers in colocatie bij Evoswitch. Zowel Leaseweb als Evoswitch zijn eigendom van moederconcern OCOM.

Falende UPS

De storing heeft niks met Leaseweb te maken, benadrukt een woordvoerder. Maar in Haarlem bij Evoswitch ging het vanochtend goed mis.

Het datacenter werd getroffen door een stroomstoring bij netwerkbeheerder Liander, meldt een medewerker desgevraagd. De stroomstoring duurde van 6.12 tot 6.50 uur.

Normaliter geen probleem voor een datacenter, omdat dit beschikt over noodstroom in de vorm van UPS (uninterruptible power supply, zoals vliegwielen of accu's) in combinatie met dieselaggregaten.

Ook Evoswitch heeft verschillende noodstroomvoorzieningen. Alle servers zitten aangesloten op een UPS, benadrukt Evoswitch. Maar dat systeem faalde in hal 2, omdat de batterijen er al na 6 seconden mee ophielden en het 20 seconden duurt voordat de dieselaggregaat is aangeslagen. Evoswitch heeft vijf datahallen.

“Al die racks zijn dus inderdaad door het donker gegaan. We doen momenteel onderzoek hoe dit kon gebeuren,” aldus de medewerker. "Ontzettend spijtig, we hebben alle getroffen klanten direct op de hoogte gesteld," vult de woordvoerder aan.

Veel klanten zonder dubbele voeding

Maar hoe kan het dan dat voor veel klanten de storing een uur duurde en geen 14 seconden tot de dieselaggregaat het overnam?

Dat komt omdat veel klanten kiezen voor een enkelvoudige voeding, legt het bedrijf uit. Evoswitch biedt desgewenst ook een dubbele feed met een zogenaamd short-break systeem. Alleen klanten die hiervoor hadden gekozen, kwamen na 14 seconden weer online.

Andere klanten, waaronder Hyves, die genoegen nemen met een no-break op een enkele voeding, bleven een uur op zwart. Het duurde tot 7.12 uur voor Evoswitch deze klanten handmatig had overgezet op noodstroom.

UPDATE 13.15 uur: Belangrijke verbeteringen aangebracht. Evoswitch benadrukte in tweede instantie dat alle racks wel degelijk achter een UPS zitten. Maar als dit systeem faalt, zoals gebeurde, dan komen op het moment dat de aggregaat aanslaat alleen klanten met een dubbele voeding weer online.