De uiterst effectieve worm heeft zijn oorsprong in Manilla op de Filippijnen. ILOVEYOU.txt.vbs is hier zijn opmars begonnen. Bedrijven en multinationals in heel Europa en Azië hebben donderdagochtend kennisgemaakt met het virus. Met rampzalige gevolgen. In de VS gebeurt ongeveer hetzelfde.

Ontelbare grote bedrijven (RTL, KPN, UPC, World Online, NPS, noem maar op) hebben hun mailservers inmiddels buiten werking gesteld. Makers van antivirussoftware betitelen het risico van het virus als 'zeer hoog'. Het Symantec Antivirus Center (SARC stelt zelfs dat I Love You veel meer schade aanricht dan het beruchte Melissa-virus van vorig jaar.

Op de site van SARC zijn inmiddels de laatste definitie-files te downloaden voor bezitters van Norton-antivirus. Ook andere producenten bieden oplossingen aan.

Het virus verspreidt zich via de adresboeken van bezitters van Outlook. Andere mailprogramma's zouden onkwetsbaar zijn. Ook via het chatkanaal IRC kan I Love you worden vermenigvuldigd. Bedrijven zijn extra gevoelig, want ook de netwerkschijven worden geïnfecteerd.