Volgens de onderzoekers zijn de vijf spelers verantwoordelijk voor 12,6 procent van alle lekken in het eerste half jaar van 2007 ofwel 411 van de 3272 geopenbaarde lekken. Het aantal problemen ligt 3,3 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De lijst wordt aangevoerd door Microsoft dat 4,2 procent van de problemen voor zijn rekening neemt, gevolgd door Apple met drie procent en databasebouwer Oracle met twee procent. Sun Microsystems met Solaris staat op de vijfde plaats.

Het ondezoek spaart IBM zelf niet, want die organisatie staat op de zesde plaats. Ook de aanhangers van Linux krijgen stof tot nadenken, want de kernel zelf is goed voor 0,9% van alle problemen en goede tiende plaats. De top vijf bedrijven doen het overigens niet erg goed, want in 21 procent van de gevallen hebben zij na een jaar nog geen lapmiddel aangeleverd.

"Ja, dat zie je soms wel gebeuren", zegt Arjen Baart, als zelfstandig ondernemer bezig als systeembeheer/programmeur bij diverse organisaties. Hij benadrukt dat dit een probleem is dat de betrouwbaarheid van systemen in gevaar brengt. Hij gebruikt zelf veel open-sourcesoftware en deinst er niet voor terug zelf een tijdelijke oplossing te maken in afwachting van de definitieve. "Vaak is dat niet nodig, want meestal zie ik de oplossingen binnen een dag verschijnen." Volgens hem zijn ontwikkeluitgaven dan ook noodzaak om veilig te kunnen werken. "Je kunt klanten niet aan hun lot overlaten en ze prettige wedstrijd wensen."

Bron: Techworld