Dat meldt IBM in zijn maandelijkse Global Business Security Index-rapport. Het rapport is gebaseerd op een onderzoek onder 2700 beveiligingsprofessionals en een half miljoen gemonitorde machines.

Uit het rapport blijkt dat het aantal phishing-aanvallen in de maand mei is gestegen met 226 procent. De toename zou te wijten zijn aan de opkomst van zombie-botnets die massaal scammail kunnen versturen.

Virussen en wormen, zoals Sober en Mytob, verspreidden zich ook sneller. In mei bevatte 1 op de 32 e-mails een virus, worm of Trojaans paard. Dat is een toename van 33 procent ten opzichte van de maand ervoor.

De hoeveelheid spam is voor de derde maand op rij stabiel gebleven. Meer dan tweederde van alle e-mails (68,7 procent) valt volgens IBM onder de noemer spam.

Het beveiligingsbedrijf Sophos, dat iedere maand een overzicht van de tien meest gerapporteerde virussen en hoaxes publiceert, benadrukt dat de opleving van e-mailvirussen dikwijls van korte duur is. Volgens de jongste cijfers van Sophos bevatte in de maand juni slechts 1 op de 43 e-mails een worm of virus.