De Secure Blue-technologie versleutelt alle informatie die een chip verwerkt. Hiermee zou voorkomen kunnen worden dat informatie uitlekt als bijvoorbeeld een handcomputer of notebook in verkeerde handen valt, zo schrijft The Financial Times. IBM, dat de technologie maandag presenteert, hoopt licenties voor Secure Blue aan chipfabrikanten te kunnen verkopen.

"Meer dan de helft van de data van bedrijven op servers is niet versleuteld. Het is overal, op de Blackberry, op je telefoon of laptop of bij je zakenpartner", vertelt Charles Palmer van IBM Research tegenover de Britse zakenkrant.

Dan Olds, een analist van de Gabriel Consulting Group, denkt dat er een grote vraag zal zijn naar dit soort chips omdat er steeds meer gevoelige informatie wordt verwerkt op handhelds en smartphones. "Dit zijn de zwakste plekken binnen bedrijven", aldus Olds.

Overigens is de aankondiging van de nieuwe technologie geen verrassing. Chipmakers Intel en AMD werken ook al enige tijd aan chips met ingebouwde beveiliging. Bij Intel gebeurt dit onder de codenaam LaGrande, bij AMD is dit project Presidio genoemd.