Spamhaus is een door vrijwilligers beheerde antispamdienst met het hoofdkantoor in Londen. Veel systeembeheerders en providers gebruiken de zwarte lijst van Spamhaus (SBL, Spamhaus Block List) om spam te weren.

Half september oordeelde een Amerikaanse rechtbank dat Spamhaus 11,7 miljoen dollar moet betalen aan het Amerikaanse marketingbedrijf E360insight als schadevergoeding voor de onterechte vermelding in zijn database.

Spamhaus weigerde de vermelding uit zijn database te halen, omdat de Amerikaanse rechtbank volgens de dienst geen recht kon spreken over een organisatie in Groot-Brittannië.

De rechter vaardigde afgelopen vrijdag een gerechtelijk bevel af, die zowel het ICANN als Tucows (het bedrijf dat Spamhaus.org registreerde) opdroeg om met Spamhaus te stoppen.

Volgens het ICANN kan alleen de domeinregistrant een domeinnaam opzeggen. "Zelfs als ICANN bij de rechtszaak betrokken was geweest, dan nog hadden we niet kunnen voldoen aan het bevel een domein op te heffen of een cliënt te weren", stelt ICANN. "ICANN heeft niet de bevoegdheid en ook niet de autoriteit om dat te doen." Bron: Techworld