Na jarenlang getouwtrek en technische blunders is het zo ver: de eerste voorzichtige batch van vier nieuwe generieke domeinextensies zijn actief. ICANN heeft ze in de Root Zone van het internet geactiveerd, de basisdatabase van het DNS-systeem, meldt de organisatie, die het kwalificeert als "de grootste verandering van het internet sinds zijn geboorte."

Het gaat om vier topleveldomeinen ( tld’s) met niet-Latijnse tekens, te weten شبكة , Arabisch voor "netwerk", онлайн en сайт, Cyrillisch voor respectievelijk "online" en “site”, en 游戏, Chinees voor "game(s)". ICANN werkt al sinds 2009 met niet-Latijnse domeinen, maar dat waren tot nog toe landenextensies en geen generieke, zoals .com, .org en .net.

Veel afvallers, veel overblijvers

Tot nog toe had het internet slechts 22 generieke tld's en rond de 250 landspecifieke tld's. De komende tijd komen daar zo’n 1400 nieuwe generieke extensies bij. Oorspronkelijk waren er rond de 1900 aangevraagd, maar er vallen er steeds meer af. Of vanwege politieke protesten, technische bezwaren of omdat de aanvrager bij nader inzien ervan afzag, zoals de Nederlandse Rijksoverheid. Die trok de registratie van .nloverheid in; de migratiekosten zouden in de miljoenen lopen en de meerwaarde van de gTLD is verwaarloosbaar.

Het toelaten van nieuwe generieke tld’s is zeer omstreden, maar ICANN heeft de plannen steeds doorgezet. Volgens de organisatie stimuleren de nieuwe extensies de concurrentie, innovatie en keuze op het internet. Volgens critici leidt het tot complete chaos en een nachtmerrie voor merknaamhouders.