De Europese Commissie, waar Kroes vicepresident van is, heeft tot nu toe gesprekken gevoerd met mobiele operators en de uitgevers van sociale netwerken. Kroes, die verantwoordelijk is voor de Digitale Agenda, zegt dat die gesprekken vruchten hebben afgeworpen.

“Het is moeilijk voor ouders om zich te verzekeren van de online veiligheid van hun kinderen, zeker nu de jeugd niet alleen via de pc toegang tot het internet heeft, maar ook via smartphones en spelcomputers. Dat plaatst een grotere verantwoordelijkheid bij de ict-industrie om te zorgen dat producten en services beschikbaar komen die kinderen beschermen op het internet”, zegt Kroes.

Maatregelen in de maak

De Europese Commissie buigt zich binnenkort over een aantal maatregelen die het wil nemen om het internet veiliger te maken voor minderjarigen. Ook komt afscherming van schadelijke content in games aan bod.

Kroes zegt een platform te willen opzetten waar de makers van mobiele apparaten, spelcomputers, internetproviders, bedrijven in social networking, contentproviders, onderzoekers, consumentenorganisaties en kinderbeschermingorganisaties met elkaar in gesprek gaan. Dat wordt door de EU ondersteunt met het Safer Internet Programme.

In de slaapkamer

Volgens de Europese Commissie heeft meer dan de helft van de 13 tot 16 jarige kinderen internet op de eigen slaapkamer, daarmee implicerend dat dat buiten het zichtsveld van ouders valt. Van de 9- tot en met 16-jarige kinderen heeft 59 procent een sociaal netwerkprofiel, in Nederland is dat 80 procent. In Europa plaatst 14 procent van de kinderen met een publiek profiel zijn of haar adres en telefoonnummer op de site.