De hackers verspreidden het namaakbericht over de dood van de Amir ul-Momineen (Leider der Gelovigen) via emailaccounts, websites en mobiele telefoons. Onder meer via de telefoon van de officiële Talibanwoordvoerder Zabiullah Mujahid verspreidde het bericht.

Hij ontkende direct dat het bericht op waarheid berustte. Een andere woordvoerder sprak direct van een laffe vijandelijke daad. De islamitische militanten hebben inmiddels al regionale telecomproviders bedreigd omdat zij die verdenken van heulen met de Westerse vijand.

NAVO is "op de hoogte"

Volgens Amerikaanse media heeft een woordvoerder van de NAVO gezegd op de hoogte te zijn van “het incident". Een andere woordvoerder weigerde commentaar op de beschuldigingen van de Taliban dat de Westerse troepen achter de hack zouden zitten. Het is al langer bekend dat de Taliban breeduit gebruik maken van technologische voorzieningen. Ze hebben zelfs een eigen twitteraccount. Sinds 19 juni is het daar stil.

De Taliban meldt in nieuwe verklaringen dat het it-team van de beweging, officieel geheten “de technische arbeiders van de Informatie en Culturele Commissie van het Islamitische Emiraat", een onderzoek instelt naar het incident. Voorlopig staat de Taliban op het standpunt dat de hack een hopeloze poging was “om de Taliban te demoraliseren".