Dat zegt Bits of Freedom naar aanleiding van het vandaag gedane pleidooi door de ICT-brancheorganisatie aan de overheid om zelf transparant te zijn over opvragingen door justitie en opsporingsdiensten. Op zich is Rejo Zenger van Bits of Freedom het met het bedrijfsleven eens dat de overheid zelf transparantie moet tonen, maar daarmee heeft de branche wel boter op zijn hoofd, vindt Zenger.

Uit het pleidooi van Nederland ICT wordt niet duidelijk waarom het bedrijfsleven zo veel moeite heeft om eenzelfde transparantie na te leven als hun Amerikaanse collega's doen. "In Nederland heeft Leaseweb als eerste die stap genomen, gevolgd door BIT, XS4ALL en RIPE NCC. Ook internationaal, met Google, Twitter en Microsoft als bekende voorbeelden, zijn transparantierapporten inmiddels volkomen ingeburgerd", meent Zenger.

'Bedrijven moeten zelf verantwoordelijkheid nemen'

Hij vervolgt: "Uit het persbericht van Nederland ICT wordt niet duidelijk waarom zij wel moeite heeft met die balans. Als dat al zo lastig is, dan moet Nederland ICT dat probleem samen met de overheid oplossen, niet de andere kant op kijken."

"De oproep aan de overheid is mooi, maar neemt niet weg dat ook de aangesloten bedrijven zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ook zij moeten inzicht geven in het aantal keer dat buitenstaanders in de gegevens van hun klanten neuzen."

Nederland ICT: 'Minister te vaag'

Nederland ICT zegt bij monde van Michel van Schie dat het onterecht is dat de minister zo vaag blijft in debatten met de Tweede Kamer over dit onderwerp. "De minister doet een 'dringend appel' op het bedrijfsleven die data over het aantal opvragingen ook niet in geaggregeerde vorm te publiceren. Dat moet duidelijker: mag het nu wel of niet?"

Nu lijkt het wel of het bedrijfsleven daarin een vrije wil heeft, maar dat vindt Van Schie onterecht. "De Tweede Kamer moet de minister daarin om veel meer duidelijkheid vragen." Van Schie zegt daarover met Kamerleden in gesprek te zijn.