Andrea Anderheggen, coo van Payment Network reageert gepikeerd op de aantijgingen die voortkomen uit het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). Daarin zijn de Nederlandsche Bank (DNB), het mkb, de Consumentenbond en Thuiswinkel.org verenigd. Samen sloegen zij eind vorige week alarm over de opkomst van een nieuwe, 'onveilige' Duitse rivaal van iDeal, genaamd Directebanking.nl

Het gaat om een zogeheten ‘overlay betaaldienst’, die vergelijkbaar werkt als iDeal. Alleen zit het systeem tussen de klant en de bank in, en verwerkt Directebanking dus gevoelige internetbankierdata zoals pincodes zonder de banken daarbij betrokken zijn.

De organisaties eisen dat Financiën maatregelen neemt, omdat DNB niets kan doen. Maar Payment Network weet dat er andere zaken spelen. "Wij weten dat er redenen zijn om dit te zeggen die niets met de veiligheid van ons systeem te maken hebben", vertelt Anderheggen aan Webwereld. Welke redenen dat precies zijn, wil hij niet zeggen.

Contact met DNB gehad

Wel is de chef van Payment Networking erg verbaasd dat er opeens zo'n grote aanklacht tegen zijn dienst is vanuit de Nederlandse organisaties. "Onze beveiligingsstandaarden zijn zeer hoog. We hebben in vier jaar geen enkele fraudezaak gehad."

Daar komt nog bij dat hij afgelopen maart nog contact heeft gehad met de Nederlandse Bank. "Zij zeiden echter niets en hebben alleen maar geluisterd", zegt Anderheggen. Sinds dat gesprek is er niets aan de beveiliging veranderd. Dat strookt volgens de coo niet met de problemen die nu op tafel liggen.

Juist samenwerking met banken

Ook wijst hij op het TÜV-certificaat voor bewezen databescherming. De TÜV is de Duitse, strengere, tegenhanger van het Nederlandse TNO. "Daarnaast hebben we nog een verzekering tegen datafraude. Iets vergelijkbaars wordt niet eens aangeboden door iDeal of andere systemen. Daar zouden ze eens over moeten nadenken", zegt hij.

Payment Network is in gesprek met de Nederlandse banken om "dit probleem samen op te lossen". Volgens Anderheggen weten alle banken hiervan. De banken zouden interesse hebben in het Directebanking-systeem van Payment Systems omdat het goed samenwerkt met iDeal. Directebanking maakt het ook mogelijk om over de landsgrenzen simpel elektronisch af te kunnen rekenen. Die mogelijkheid biedt iDeal niet. Anderhegger hoopt dan ook volgend jaar een samenwerkingsverband aan te kunnen kondigen met de Nederlandse banken.

'iDeal haalt het internationaal niet'

Directebanking verzorgt op dit moment al een elektronisch bankiersysteem tussen zes Europese landen, en het is de enige dienst die dat doet. Het alternatief voor internationaal elektronisch bankieren, de credit card, is volgens Anderheggen veel onveiliger: "Als je het aantal fraudezaken vergelijkt met ons is dat miljoenen tegenover nul." Volgens Anderheggen had het MOB beter die vorm van betalingsverkeer aan de kaak kunnen stellen dan Directebanking.

Daar komt bij dat hij weet wel dat iDeal internationale plannen heeft. Maar die kunnen volgens hem alleen maar jammerlijk falen. "iDeal is een groot succesverhaal, en we bewonderen de dienst enorm. Maar helaas gaat het internationaal geen voet aan de grond krijgen." iDeal wil dit wel erg graag, maar volgens Anderheggen moet er gekeken worden naar het falen van de Duitse dienst Giropay, de Duitse tegenhanger van iDeal.

Giropay heeft hard gewerkt om de Duitse banken achter zich te krijgen. Maar in vier jaar heeft slechts de helft van die banken zich achter dat systeem geschaard. "Als er niet eens een Duits systeem is wat dit voor elkaar krijgt, waarom zouden Duitse banken dan wel gaan samenwerken met de Nederlandse tegenhanger?"

'Alleen onafhankelijk systeem zal werken'

Een internationaal elektronisch bankiersysteem moet volgens Anderheggen los staan van de banken, anders is het gedoemd te mislukken. "Daarom zitten wij in zes landen. Er is geen enkel ander bedrijf dat in zes landen zit. Met iDeal bereik je acht miljoen online bankgebruikers in Nederland. Met ons bereik je 54 miljoen gebruikers in zes landen." Anderheggen sluit een samenwerking met iDeal niet uit: "Waarom zouden we het conflict opzoeken? Wij willen alleen maar een internationaal betaalsysteem opzetten."