Hackers gingen er bij de Northwest Florida State College aan de haal met de gegevens van 276.000 alumni en studenten en 2200 medewerkers. Van deze laatste groep zijn 50 personeelsleden na de hack het slachtoffer geworden van identiteitsfraude. Ook de directeur van de hogeschool zelf zag zijn persoonlijke gegevens misbruikt worden.

Leningen afgesloten op andere naam

De hackers kregen tussen mei en september meerdere malen toegang tot een map die volgens de school geen verzamelde gegevens bevatten. Door datasets te combineren konden de digitale dieven toch herleiden welke gegevens bij elkaar horen. Onder meer namen, BSN's, rekeningnummers, adressen en telefoonnummers werden buitgemaakt.

De school heeft na de ontdekking van de hack de toegang tot de map van buitenaf afgesloten. Ook nam directeur Ty Handy een IT-bedrijf in de arm om eventuele andere zwakke plekken in het netwerk dicht te timmeren, zo stelt hij in een memo naar zijn werknemers (PDF).

Met de rekeningnummers en overige gecombineerde gegevens konden de inbrekers een persoonlijke lening op de naam van een aantal werknemers afsluiten. Ook zijn er creditcards verstrekt op de gestolen rekeningnummers.

Personeel moet wachten op fraude

Banken adviseren de werknemers volgens directeur Handy om niet meteen de accounts te blokkeren, maar te wachten tot ze slachtoffer worden van identiteitsfraude om vervolgens snel het verstrekte krediet aan de dieven in te trekken. Als er inderdaad rekeningen worden geplunderd, moeten werknemers dat melden bij de bank en bij de P&O-afdeling van de school.

“Wij slachtoffers krijgen een hoop ellende over ons heen omdat we onze gegevens moeten veranderen. Daarnaast moeten we kredietorganisaties vragen om een fraude-waarschuwing te zetten op de rekeningnummers van het personeel", schrijft Handy. “Maar we zullen niet daadwerkelijk geld verliezen."

Ook de studenten wordt aangeraden om gebruik te maken van zo'n waarschuwing die er onder meer voor zorgt dat een rekeninghouder direct gecontacteerd wordt als iemand een extra creditcard of lening wil afsluiten met de accountgegevens.