Internet Explorer heeft met de vorig jaar verschenen versie 8 een redelijke inhaalslag gemaakt op het gebied van beveiliging, compatibiliteit en snelheid. Microsofts webbrowser loopt bijvoorbeeld op het gebied van snelheid nog steeds achter, maar het heeft de andere populaire browsers wel ingehaald wat betreft beveiliging tegen socially engineered malware. Dit blijkt uit de derde editie van de browsertest van NSS Labs.

Geen drive-by downloads

NSS Labs heeft de browsers Internet Explorer 8, Firefox 3.5, Safari 4, Chrome 4 en Opera 10 getest. Daarbij hebben de onderzoekers de volgens hen grootste dreiging gekozen, namelijk socially engineered malware.

Zogeheten drive-by downloads, waarbij websites malware installeren op de pc van een bezoeker, zijn bijvoorbeeld niet meegenomen in de test. Microsofts IE-eigen ActiveX-technologie wordt daar veel voor misbruikt. Met socially engineered malware bedoelen de testers in dit geval url’s die direct een kwaadaardige lading malware lanceert.

Safari en Chrome rukken op

De uitkomsten zijn opvallend. Safari en Chrome hebben de grootste stap voorwaarts gemaakt in vergelijking met de vorige test van juli 2009. Safari bevindt zich nu op het niveau van Firefox. Chrome blijft nog iets achter vanwege het ontbreken van een unieke url-bescherming binnen de eerste 24 uur. De drie browsers gebruiken allemaal dezelfde Safe Browsing API, waardoor ze dicht bij elkaar liggen.

Hoewel Opera 10.5 bèta het op snelheid erg goed doet, is Opera 10 op het gebied van beveiliging beter te vergelijken met een vergiet dan met een zeef. De browser scoorde opzienbarend laag, net als in de vorige test.

Microsoft-sponsoring

Internet Explorer komt als grote winnaar uit de bus, met gigantische voorsprong op de concurrerende browsers. De verklaring hiervoor is volgens Microsoft vooral te vinden in het SmartScreen Filter wat IE8 gebruikt.

De onderzoeken van NSS Labs zijn in het verleden nogal eens bekritiseerd vanwege de onafhankelijkheid, specifiek: het ontbreken daarvan. Toen NSS Labs voor deze browsertest op zoek was naar sponsoring, was Microsoft de enige die reageerde. Daardoor kon het onderzoek plaatsvinden.

De voorsprong van IE8: Bron: Techworld.nl.