De aankondiging van Microsoft volgt vlak nadat de Amerikaanse handelsautoriteit een voorstel heeft ingediend waarbij consumenten de mogelijkheid wordt gegeven zich in te schrijven voor een "volg me niet"-systeem. Vergelijkbaar met het "bel me niet"-register.

Gebruikers van Internet Explorer 9 (IE9) krijgen de mogelijkheid een lijst op te stellen met websites die niet mogen volgen. Iedereen is in staat om een dergelijke lijst op te stellen, ook bedrijven. Er kunnen zoveel websites toegevoegd worden als gewenst is.

Oneindige lijst

De nieuwe functie in IE9 "laat mensen zelf bepalen welke sites wel en welke sites hun data niet mogen verzamelen", aldus Dean Hachamovitch, vice president van IE bij Microsoft, tegen PCworld. Gebruikers zien een dergelijke optie meestal wel zitten maar zijn vaak verbaasd over de resultaten. Websites die mensen niet mogen volgen zullen ook bepaalde content blokkeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om content van derden, zoals reclame.

Het is ook mogelijk om je te abonneren op een lijst. Updates worden dan eenmaal per week gepusht naar abonnees. Flash-cookies worden niet geblokkeerd. Websites zijn ook in staat om te detecteren wanneer een bezoeker gebruik maakt van de functie. Hierdoor kunnen de sites bezoekers waarschuwen dat de content die ze zien niet volledig is.

Misbruik

Volgens Microsoft kan de functie wel gebruikt worden door hackers maar is het geen tool die malware in de hand werkt. "Dit komt omdat er geen software wordt geïnstalleerd", aldus Hachamovitch. Hackers zijn wel in staat lijsten te maken en die aan te bieden al waren ze afkomstig van een legitieme bron.

Ook de makers van Firefox zouden werken aan tools die het volgen van internetters blokkeert.