Wie denkt dat je om een hacker te worden een briljant coder moet zijn waarvoor geen systeem veilig is, heeft het bij het verkeerde eind. Het kenmerk is dat mensen durven anders dan anders te denken. “Een hacker is iemand die creatief met technologie omgaat”, vertelt Koen Martens, voorzitter van het hackershonk Revspace in Den Haag.

Negatief beeld

De laatste weken, vreest Martens, is het beeld van hackers negatiever geworden, als gevolg van de aanvallen van Anonymous. De DDoS-aanvallen op de website van Master, Visa, Paypal en Amazon maakten veel onwetende burgers bang en zouden wel eens slecht kunnen zijn voor het imago.

Dat is de opvatting van veel hackers, maar niet alle. De Zweedse piratenpartij vindt DDoSsen wel degelijk geoorloofd, maar de wetgever is het daar alvast niet mee eens. Toch zegt een verbod weinig over ethiek. Hacker Jurre van Berge wijst er bijvoorbeeld op dat je best een systeem mag kraken als er een groot algemeen belang is en je aantoont dat bijvoorbeeld de patiëntgegevens in het EPD onvoldoende bescherming krijgen. Internetjurist Arnoud Engelfriet bevestigt dit door te stellen dat je wel strafbaar bent, maar er dan zonder straf vanaf kunt komen.

Ethisch hacken

Aan de andere kant geldt hetzelfde: het is maar de vraag of legaal zijn, automatisch ook ethisch is. Hans van de Looy, hacker van het eerste uur, wijst erop dat ethiek meer te maken heeft met wat aanvaardbaar is en niet zozeer met of de wetgever iets toestaat. In tijden van verzet tegen een regime kan het niet overtreden van de wet wel eens onethisch blijken. Het doel van het hacken is daarom de bepalende factor. Het hangt ervan af of je met goede bedoelingen hackt (white hat), met kwade intenties (black hat), of er ergens tussenin hangt (gray hat) bent. Of je een ethisch hacker bent, is ook nog eens persoonsgebonden.

Betrokken bij technologie

Het is in ieder geval duidelijk dat het voor veel Nederlandse hackers belangrijk is om in de gaten te houden wat er rond technologie gebeurt en om daar creatief mee om te gaan. Een leuk voorbeeld in het klein is dat de gemiddelde hacker weinig opheeft met ineffectieve opsporingsmethodes met grote nadelen, zoals bijvoorbeeld camerabewaking. Sinds enkele jaren zijn er daarom al rode stickers met de tekst “For hygiene reasons this toilet is monitored by cameras”. Bij Revspace hebben ze daarom de daad bij het woord gevoegd en een camera opgehangen. Wie staat te plassen kan op een monitor zichzelf in de gaten houden. Geen grote verzetsdaad, maar wel een leuke knipoog om de belachelijkheid weer te geven.

In de gemeenschap zitten behalve beheerders, programmeurs ook artiesten, ontwerpers en powerusers van systemen. Betrokken bij wat er gebeurt en uitnodigend naar iedereen die maar wil luisteren. Martens zegt daarom niet voor niets dat uiteindelijk “iedereen ethisch hacker” kan zijn. Als je maar van technologie houdt, creatief wil zijn en daar dieper over wil nadenken dan de wetgever dat kan of doet. Natuurlijk houdt een beetje hacker wel bij voorkeur van pizza, bier en Club Mate.