De internetkartrekkers van de IETF willen dat Tor een voorstel indient voor een webstandaard die is gebaseerd op diens anonimiseringssoftware. Tor gaat bekijken wat de mogelijkheden zijn, zo meldt MIT's Technology Review. Tor-chef Andrew Lewman ziet wel beren op de weg.

Haken en ogen

Tor meldt dat er wel haken en ogen zijn aan het idee om de software tot standaard te verheffen, niet in de laatste plaats dat (de reputatie van) programma zwakker wordt als het een standaard is waar derde partijen zelf mee aan de slag gaan. Bovendien moet elke beslissing van het bouwproces dan worden toegelicht en Lewman is bang dat dit misschien ten koste gaat van het vrije onwtikkelproces.

De IETF wil steviger inzetten op encryptie. Eerder deze maand verzamelden de ontwikkelaars van de IETF zich in Canada om na te denken over de gevolgen van het NSA-spionageschandaal voor het vertrouwen in het internet. Onder meer securitygoeroe Bruce Schneier sprak daar over de schade aan het internet door de spionagepraktijken. Hij vindt dat de enige manier om het te bestrijden ligt in het duur maken van tappen, bijvoorbeeld door sterkere versleuteling in de basis van het internet te gieten.

Webencryptie standaard

In Canada werden nauwelijks koppen met spijkers geslagen. Maar de groep herhaalde zijn voornemen dat encryptie moet worden opgenomen in de manier waarop internet opgebouwd is. De organisatie wil dat versleuteling wordt verwerkt in de specificatie van HTTP 2.0, hoewel in eerste instantie dit niet universeel van toepassing zal zijn op al het webverkeer.