Deze week is de belangrijke Internet Engineering Task Force (IETF) neergestreken in Vancouver, Canada. De organisatie achter talloze internetprotocollen en basistechnologieën voor het wereldomspannende netwerk maakt zich grote zorgen over de ongebreidelde internetspionage van de NSA en bevriende diensten. En het blijft niet bij piekeren: de IETF broedt op tegenmaatregelen. Zo zal encryptie standaard worden ingebouwd in de aankomende versie 2.0 van webprotocol HTTP. Daarnaast moet de governance van internet worden losgeweekt van de VS.

Internet is surveillanceplatform geworden

Securitygoeroe Bruce Schneier hield een vlammend betoog (zie video onderaan, vanaf 25:44 minuten) tegen surveillance. De praktijk van monitoren en afluisteren online is verworden tot hét businessmodel van het internet. Want de NSA leunt zwaar op het datagraaien van de grote webbedrijven, constateert Schneier.

“De NSA werd niet ineens wakker en zei; kom we gaan het internet bespioneren. Nee, ze werden wakker en zagen: he, bedrijven bespioneren het hele internet, laten we een kopie daarvan bemachtigen.”

“Surveillance is simpelweg te goedkoop geworden, we moeten het weer duur maken”, stelt Schneier. Hoe dat te doen? Door in principe alles te versleutelen. “Encryptie gebruiken is vandaag de dag verdacht. En juist daarom zouden we het allemaal moeten gebruiken.”

Transparantie en open source

Hij pleit voor meer TOR-nodes (knooppunten in anonimiseringsdienst The Onion Router) en meer gebruik van open standaarden en open source. Dat laatste moet de transparantie vergroten en zo de controleerbaarheid en betrouwbaarheid van systemen waarborgen.

En het beheer van het internet moet internationaler, maar dus niet bij de ITU, aldus Schneier. “Tot zover heeft Amerika over het internet geheerst als een soort goedaardige dictator. We dachten dat het land handelde in het belang van iedereen. Dat is voorbij.”

Amerika beheerst op allerlei fronten het internet. Lees over de vijf gevaren van Amerikaans ict-imperialisme.

Eendrachtig zoemen tegen NSA

De plenaire vergadering van de IETF eindigt met een eendrachtig, strijdvaardig maar toch wel ietwat gênant gezoem, de traditionele manier van stemmen bij de organisatie (vanaf 2.28.20 uur). Unaniem zoemt de zaal vóór technische maatregelen tegen wijdverbreide surveillance.