Zwitserland heeft het beroemde bankgeheim, maar IJsland heeft nu zijn informatiegeheim. Het parlement in Reykjavik heeft unaniem het Iceland Modern Media Initiative (IMMI) aangenomen, dat vergaande bescherming biedt aan anonieme bronnen, klokkenluiders digitale communicatie en data-opslag.

Voor dat doel heeft IJsland rondgeshopt in de wetgeving van andere landen. Daaruit heeft het de progressiefste elementen op het gebied van (digitale) informatiebescherming bij elkaar gebracht.

Paradijs voor hosters

Met de nieuwe wetgeving biedt IJsland niet alleen een aantrekkelijke plek voor uitgevers, journalisten en hun bronnen, maar het land positioneert zich ook expliciet als toplocatie voor hosting providers.

"Het heeft 100 procent groene energie, natuurlijke koeling, veel bandbreedte en is dichtbij zowel Europa als de oostkust van de VS. Het is onderdeel van de Europese Economische Ruimte en het Schengen-gebied, heeft een opgeleide jonge beroepsbevolking en 15 procent bedrijfsbelasting."

Voor klokkenluiders website Wikileaks, die gelobbyt heeft voor het initiatief, zijn de nieuwe wetten reden om zijn servers naar IJsland te verhuizen.