Minister Pechtold heeft namelijk aangekondigd dat Nederland uiterlijk in augustus 2006 het nieuwe biometrische paspoort zal invoeren. Ik word dus pas over een aantal jaren gechipt. Het lijkt me prima om nog jaren over een paspoort te beschikken dat het altijd doet. Geen errors uitspugende computer die mijn identiteit probeert vast te stellen maar een vriendelijk knikkende Marechaussee.

Ik hoef ook helemaal niet over de laatste gadgets te beschikken. Mijn Palm III is ondertussen rijp voor het museum en m'n Nokia 3310 kan helemaal niets (behalve bellen en sms-en, maar dat is natuurlijk bijzaak). Terwijl ik nog jaren zonder problemen de grensposten passeer, zullen miljoenen Nederlanders ontdekken dat de zogenaamde automatische verificatie van hun identiteit zal leiden tot lange wachtrijen en veel foutmeldingen.

Het is geen prettig vooruitzicht om bij aankomst op een Amerikaanse vliegveld aan een medewerker van Homeland Security te moeten uitleggen dat je toch echt meneer Jansen bent terwijl de computer het tegendeel beweert. "Please step to the side, sir".

Een evaluatierapport over de eerste proef met het biometrische paspoort staat vol met aanwijzingen over toekomstig ongerief voor de reiziger. En het zijn geen heel ingewikkelde zaken die mis gaan. Zoiets simpels als het maken van een digitale pasfoto blijkt op veel problemen te stuiten.

Het rapport meldt dat ambtenaren van de gemeenten die aan de proef meewerkten in 98,4 procent van de gevallen erin slaagden een foto van iemands hoofd te maken. Pechtold heeft daar een logische verklaring voor: "De ambtenaren zijn immers geen vakfotografen". De gekozen oplossing voor het probleem is even simpel als ontluisterend. De aanvrager van een biometrisch paspoort zal gewoon een pasfoto bij de fotovakhandel moeten laten maken. Op het gemeentehuis wordt die foto vervolgens, heel hi-tech, ingescand.

Het grootste verzet tegen het biometrisch paspoort blijkt van baby's te komen. Uit de proef blijkt dat het heel lastig is goede vingerafdrukken van baby's te maken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft daarom TNO gevraagd de kwestie te onderzoeken door eens wat kleine kinderen op de pijnbank te leggen. De conclusie van TNO is dat baby's niet goed meewerken bij het voldoen aan hun wettelijke verplichtingen. "Het gaat hierbij met name om de sterke vuist die baby's kunnen maken", waardoor het maken van vingerafdrukken moeilijk is. Ga dat maar eens uitleggen bij aankomst op JFK Airport.

Ondertussen werkt de Nederlandse overheid stug door aan plannen voor een centrale databank met de digitale pasfoto's en vingerafdrukken van alle Nederlanders. Wie straks aangehouden wordt voor het fietsen door rood en geen paspoort bij zich heeft mag dan mee naar het politiebureau om een vinger op de scanner te leggen. Wanneer de vingerafdruk in de database voorkomt (en dat is het geval voor iedereen die een biometrisch paspoort heeft), kan de identiteit overtuigend worden vastgesteld. Wie niet in de database zit, bestaat administratief niet.

Ik zal straks een van de laatste Nederlanders zijn die niet bestaat. Een fantastisch vooruitzicht.