De politie Haaglanden waarschuwt voor inbrekers, die via Bluetooth de locatie van tablets of laptops achterhalen, vooral in geparkeerde auto's. Het belangrijkste advies luidt dan ook, zoals vanouds: laat geen waardevolle spullen achter in de auto. Second best is: schakel apparaten uit, omdat het draadloze signaal hun locatie kan verraden. Verstoppen onder de autostoel heeft dan geen zin.

Bluetooth scannen simpel

De politie is al langer met het fenomeen Bluetooth tracken bekend, maar wil nu expliciet het publiek waarschuwen. "Het is zo ontzettend makkelijk om een apparaat zo te lokaliseren", legt de woordvoerster uit. "En we zien het steeds vaker gebeuren, dan weten ze feilloos de auto's te vinden waar waardevolle apparatuur in ligt, de andere auto's laten ze met rust."

Bluetooth scannen is bepaald geen rocket science, er zijn zelfs verschillende apps voor, zoals Bluetooth Finder. Die geeft een lijst met Bluetooth enabled devices aan die binnen bereik zijn, inclusief type en naam van het apparaat en de sterkte van het signaal, zodat de locatie kan worden bepaald.

Apple zet ongevraagd Bluetooth aan

Opmerkelijk genoeg zet Apple stiekem Bluetooth weer aan bij iPhones en iPads na de laatste paar updates van iOS. Waarschijnlijk doet het concern dit om zijn draadloze tracking- en betaaldienst iBeacon te pushen.