Google en Facebook waren juist naar het Hooggerechtshof gestapt om van een andere rechtszaak af te komen. Een burger heeft een aanklacht tegen de twee bedrijven ingediend vanwege het publiceren van aanstootgevend materiaal. Vorige maand dreigde de Indiase overheid ook al met een eigen initiatief om content te blokkeren van Facebook en Google.

Aanleiding voor de boosheid is onder meer een Facebookpagina die de premier beledigt, maar ook beledigingen aan het adres van Sonia Gandhi, de voorzitter van de congrespartij, zetten kwaad bloed. Op één van de foto's is premier Singh samen met Sonia Gandhi te zien in een compromitterende positie.

Ook toonde hij een site waarop te zien is hoe een varken door de Islamitische stad Mekka rent. Voor moslims is het varken onrein. Door de verscheidenheid aan bevolkingsgroepen in India bestaat de angst dat online beledigingen leiden tot rassenrellen.

Een blokkade zoals in China

Rechter Suresh Kait van het Gerechtshof in Delhi vindt dat Facebook en Google een mechanisme moeten ontwikkelen om te zorgen dat dergelijke content niet meer te zien is. Doen ze dat niet zelf, dan zouden de pagina's van beide bedrijven worden geblokt, zegt de rechter. “Zoals China doet, zullen wij al zulke websites blokkeren."

Google heeft tijdens de zitting voor het Hooggerechtshof gezegd dat het niet mogelijk is content te filteren of te monitoren. “Er is geen menselijk ingrijpen mogelijk. Miljarden mensen over de hele wereld publiceren hun artikelen online", zei Googles advocaat. Hij wees ook op het verschil tussen Google India en het moederbedrijf in de Verenigde Staten. “Wij zijn toch niet verantwoordelijk voor de daden van onze moedermaatschappij?"

De rechtszaak die Google en Facebook door het Hooggerechtshof ongeldig willen verklaren, is aangespannen door een redacteur van dagblad. Hij heeft Google, Facebook en negentien andere bedrijven aangeklaagd nadat er volgens hem “obscene content" was verschenen. Die zaak wordt vandaag voortgezet.