Daarmee gaat de Indiase regering verder met de harde opstelling waarmee eerder al RIM (BlackBerry) had kennisgemaakt. RIM heeft inmiddels onder zware druk van de Indiase overheid toegezegd dat er een server in dat land komt, waardoor India toegang krijgt tot het zakelijke email- en messagingverkeer dat via BlackBerry’s wordt verstuurd.

India zegt dat toegang tot beveiligde email- en berichtenverkeer nodig is in de strijd tegen militanten en terroristen. De minister van Binnenlandse Zaken van India, G.K. Pillai, heeft bekend gemaakt dat Google en Skype eenzelfde verzoek van de Indiase regering krijgen als het eerder aan RIM heeft gedaan.

Nokia zet ook server neer

Inmiddels heeft Nokia, op het oog geheel vrijwillig, bekend gemaakt dat het eveneens een server gaat neerzetten in India. De emailserver komt daar per 5 november te staan.

De houding van de Indiase regering wordt met argusogen gevolgd door verschillende andere landen in Azië en Afrika. Saoudi Arabië, Libanon, Indonesië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben ieder al laten weten op een of andere manier toegang te willen krijgen tot BlackBerry’s versleutelde verkeer. Indien dat niet gebeurt, dreigen die landen met het blokkeren van het dataverkeer.