"Zoals nu blijkt kan dit allemaal de consequentie zijn van de Indiase verkiezingscommissie die een onderzoek naar ons instelt voor een verzonnen 'samenzwering om India te destabiliseren'", bericht de Nederlandse ethische hacker en stemcomputeractivist Rop Gonggrijp op zijn blog. Hij arriveerde afgelopen zondag in New Delhi en werd op het vliegveld 12 uur vastgehouden. Zijn Amerikaanse vriend en professor in de computerwetenschappen, Alex Halderman, overkwam hetzelfde. Hij werd bijna met de volgende vlucht teruggestuurd naar de VS.

Gonggrijp stelt te zijn aangehouden omdat hij hielp bij het aantonen dat ook Indiase elektronische stemcomputers eenvoudig zijn te manipuleren. Dit deed hij ook meerdere malen in Nederland. De door hem opgerichte groep Wij vertrouwen stemcomputers niet' is een van de redenen dat stemcomputers in Nederland niet worden gebruikt.

Samenzwering

In de Indiase media en door inlichtingendiensten is er na de bekendmaking van Gonggrijp en zijn groep hevig gespeculeerd of de stemmachines echt eenvoudig te hacken zijn, of dat de berichten deel uitmaken van een groter, internationaal complot om India in diskrediet te brengen.

In dat verband werd Hari Prasad, technisch coördinator van een burgergroepering die zich inzet voor transparante verkiezingen, gearresteerd door de binnenlandse veiligheidsdiensten. Gonggrijp die Prasad hielp, kon destijds vertrekken uit India. Prasad werd wekenlang ondervraagd omdat hij een stemcomputer gestolen zou hebben.

Toch toegelaten

Inmiddels zijn Gonggrijp en Halderman weer op vrije voeten en toegelaten tot India. "Na wat discussie waar blijkbaar de Indiase kiescommissie, een Amerikaans congreslid en de Amerikaanse ambassade bij betrokken waren zijn we nu in het land", blogt Gonggrijp.

Beide heren waren van plan om deel te nemen aan een conferentie in India, maar ze werden niet toegelaten tot de bijeenkomst van het Dhirubhai Ambani Institute of Information and Communication Technology. "Omdat we toch al vliegtickets hadden geboekt, besloten we alsnog af te reizen om onze vrienden te zien", zegt Halderman in een Indiase krant, bericht Zeenews.

De officiële lezing van de Indiase regering luidt dat Gonggrijp en Halderman de toegang tot het land is ontzegd omdat ze de visa-voorwaarden bij hun vorige bezoek hebben geschonden. "Ze zijn eerder hier gekomen op een toeristenvisum, maar waren betrokken bij zaken die niets te maken hebben met toerisme", aldus een regeringswoordvoerder. Omdat ze nu toch weer in het bezit waren van een geldig visum is besloten Gonggrijp en Halderman alsnog het land in te laten.