De Indiase overheid en Research in Motion zijn al twee jaar in gevecht om de versleuteling van berichten die via de beveiligde servers van de BlackBerry-leverancier gaan. Die servers zijn niet alleen in het bezit van de Canadese smartphoneleverancier, ook de zakelijke klanten hebben een dergelijke server staan.

RIM heeft tot op de dag van vandaag altijd geweigerd om het versleutelde verkeer voor de Indiase overheid toegankelijk te maken, ondanks dreigementen dat India RIM het land uit zou gooien, de communicatie zou blokkeren of de servers in het land in beslag zou nemen. RIM verklaarde simpelweg niet over de versleuteling te beschikken omdat die bij de diverse klanten lag.

India vindt een omweg

India heeft na twee jaar soebatten nu blijkbaar een omweg gevonden, iets waar het in de afgelopen twee jaar naar op zoek was. Tegen de Dow Jones Newswires verklaart een hoge ambtenaar van het Ministerie van Telecommunicatie dat de overheid er nu van overtuigd is het BlackBerry-verkeer in het land te kunnen monitoren zonder de berichten te ontsleutelen. Hij zou verder geen details hebben gegeven.

Volgens persbureau AFP kon nog geen commentaar worden verkregen uit de officiële kanalen van de Indiase overheid en ook RIM in India weigert elk commentaar. Wel citeert Dow Jones uit een verklaring van RIM dat het “echt geen mogelijkheid heeft om de versleuteling van klanten weg te geven."