De telecomoperators moeten voor 31 augustus het messengerverkeer en Enterprise Services via de BlackBerry in leesbare formaten beschikbaar hebben, of anders dat verkeer blokkeren. De operators kunnen dat verzoek volgens The Times of India niet naast zich neerleggen omdat ze dan riskeren dat zij hun licentie verliezen.

Breken encryptie niet mogelijk

Overigens is het tot op heden niet mogelijk de encryptie van de data te breken, waardoor een blokkade van het verkeer dreigt. De opdracht van de Indiase overheid aan de telecomoperators kwam nadat RIM had aangeboden veiligheidsdiensten ‘deels toegang’ te verlenen tot de messengerservices per 1 september en ‘volledige toegang’ in december.

Over Enterprise Services, waaronder zakelijke email dat wel versleuteld is in tegenstelling tot de ‘normale email’, heeft RIM zich nog niet uitgelaten. Het Indiase ministerie van Telecommunicatie staat officieel op het standpunt dat er nog geen enkele overeenkomst met RIM is bereikt.

Ook aanpak Skype en Google

De Indiase regering maakt zich op voor eenzelfde aanpak van Skype en Google. Volgens de overheid moet Google wettelijk verplicht toegang geven tot versleutelde data. De Indiase wet spreekt van een verplichting aan serviceproviders om justitie toegang te geven tot communicatie op hun netwerken en daarbij indien nodig en onder voorwaarden de sleutel van de encryptie te leveren.

RIM heeft eerder deze maand wel toegegeven aan de overheid van Saoedi-Arabië. Dat land dreigde eveneens met een ban, waarop RIM de overheid de inloggegevens van BlackBerry-gebruikers overhandigde. Aan de eerdere wens van Saoedi-Arabië en nu ook de wens van India, de sleutel tot de encryptie te leveren, kan RIM niet voldoen. Het bedrijf zegt dat er geen ‘master key’ bestaat.

In meer landen probleem

Het versleutelde verkeer van de BlackBerry staat in meer landen ter discussie. Naast de Verenigde Arabische Emiraten zijn dat onder meer ook Indonesië en Libanon. De landen voeren veiligheidsredenen aan om de versleutelde data te kunnen inzien, met name voor de opsporing van terroristen.