Dat werd duidelijk tijdens de rechtszaak tegen Hector Xavier Monsegur, zoals Sabu's echte naam luidt. De informant kreeg in die rechtszaak een eis van zeven maanden celstraf te horen, schreef Webwereld gisteren. Die strafeis is zo laag vanwege de "buitengewone medewerking" van Sabu bij de aanpak van Lulzsec.

Sabu werd in de zomer van 2011 gesnapt door de FBI en stemde er vrijwel direct mee in om mee te werken bij de opsporing van de leden van Lulzsec en het voorkomen van aanvallen. De aanpak van cyberaanvallen op overheidsdoelen kon effectief worden gedaan omdat Sabu ogenschijnlijk nog actief lid bleef van Lulzsec zonder dat dat hackerscollectief wist van zijn dubbelrol. Daardoor kon Sabu real-time infomatie doorgeven over de aanvallen, schrijft de New York Times.

Sabu werkte "dag en nacht" voor de FBI

Doordat Sabu zo snel door de knieën ging voor de FBI hadden de andere groepsleden van Lulzsec niet door dat hij was gesnapt. Een langere periode detentie (en dus offline) had veel meer wantrouwen gewekt. Als informant speelde hij niet alleen informatie over zijn collega's door, maar hielp actief gaten in kritieke infrastructuur van waterleidingsbedrijven en energiebedrijven dichten.

Sabu werkte volgens de openbaar aanklager "dag en nacht" om de FBI van info te voorzien. Met de informatie van Sabu wist de FBI ook buitenlandse overheden te waarschuwen voor lekken die op het punt stonden te worden misbruikt. Welke buitenlandse overheden dat waren, staat niet in de memo waaruit de new York Times citeert. Aan de andere kant hielp Sabu de FBI ook aan mogelijkheden om vijandelijke overheden aan te vallen.