Rechter Stephen G. Breyer, lid van het Hooggerechtshof (het hoogste rechtscollege in de Verenigde Staten), is één van de 2.000 mensen waarvan de gegevens door een fout van een medewerker van investeringsbedrijf McLean op straat zijn komen te liggen. De medewerker had op zijn bedrijfscomputer LimeWire geïnstalleerd en deelde per ongeluk een vertrouwelijk klantenbestand met de rest van de wereld, zo meldt de Washington Post.

De uitgelekte gegevens betreffen de namen, geboortedata en social security nummers van onder meer enkele vooraanstaande advocaten. Dergelijke gegevens kunnen worden misbruikt voor identiteitsdiefstal. Het uitlekken van de informatie via McLean bleef een halfjaar onopgemerkt. De zaak kwam aan het licht nadat een lezer van Security Fix, het weblog van security-journalist Brian Kreb, in juni meldde dat hij de informatie had aangetroffen op LimeWire.

De getroffen personen zijn inmiddels op de hoogte gesteld van het uitlekken van hun gegevens. Het heeft er alle schijn van dat de buitgemaakte gegevens al worden misbruikt. Zo meldt één van de slachtoffers dat iemand onlangs met behulp van zijn naam, geboortedatum en social security nummer een mobiele telefoonabonnement afsloot en voor 9.000 dollar verbelde.

De affaire zou bedrijven aan het denken moeten zetten, vindt Krebs. Hij schrijft dat de zaak aantoont dat systeembeheerders geen admin-rechten moeten geven aan werknemers. Op die manier zou voorkomen kunnen worden dat medewerkers p2p-software installeren. Bron: Techworld