De tekst is in ieder geval sinds afgelopen donderdag te lezen op de elektronische borden van het station van de hoofdstad. Een hacker zou zich toegang hebben verschaft tot tot het informatiesysteem om deze tekst te verspreiden. Frequent treinreiziger en student journalistiek Niels Pach bevestigt de aanwezigheid van de tekst afgelopen donderdag. "Het kan ook goed zijn dat de tekst er al langer staat. Maar vorige week donderdag weet ik zeker."

Ook afgelopen maandag was in ieder geval bij perron 1 en 2 de tekst te lezen. Dit duidt erop dat de hacker al zeker vijf dagen toegang heeft tot het systeem. De klantenservice van de NS bevestigt dat het systeem gehackt is: "Er heeft in ieder geval iemand het systeem gehackt, waardoor hij controle had over de informatievoorziening op Amsterdam Centraal", aldus een medewerker van de helpdesk.

'Er wordt aan gewerkt'

Hoe ver de hack is gegaan kan de medewerker niet vertellen. "Hij kon in ieder geval de tekst op de borden laten verschijnen." De medewerker zegt dat de NS weet heeft van het probleem en bezig is om het het op te lossen.

Update: De NS kan officieel niet bevestigen dat het om hackers gaat. "De mensen die verantwoordelijk zijn voor het bordenonderhoud zijn nog aan het uitzoeken wat er aan de hand is", laat een woordvoerster weten. Volgens haar kan het ook een storing zijn in een van de borden.

De NS gaat er wel voor zorgen dat het probleem niet meer zo opvalt: "Het bord wordt in ieder geval buiten gebruik genomen zodat het geen vragen oproept bij klanten. "