Door de invoering van de EMV-chip op betaalpassen hebben skimmers steeds minder profijt van het kopieren van de magneetstrip. Die wordt vooral nog gebruikt tijdens het pinnen en betalen in landen buiten de Europese Unie. Om skimmers verder de pas af te snijden, heeft Rabobank onlangs besloten standaard de mogelijkheid om buiten Europa te betalen, uit te schakelen. Klanten moeten zelf bij de bank aangeven die betaalmogelijkheid in het buitenland te willen gebruiken. Dat kan via internet.

Rabobank is de eerste die de technologie om pinpassen uit te schakelen in bepaalde gebieden gebruikt. Per 1 juni gaat de maatregel in. ABN Amro heeft desgevraagd aan Webwereld laten weten eveneens deze techniek, geoblocking geheten, in te voeren, maar weet nog niet wanneer. ING zei een week geleden nog geen uitspraken te willen doen over maatregelen tegen skimming, maar geeft nu op zijn website aan niet te willen overgaan op geoblocking.

ING 'houdt het in de gaten'

ING doet dat op zijn pagina “veelgestelde vragen" over skimming. De bank zegt niet van plan te zijn geoblocking in te voeren, maar “alle transacties nauwlettend in de gaten" te houden. “Wanneer er in een bepaald land veel frauduleuze geldopnames plaatsvinden, legt de ING het geldautomatenverkeer met dat land tijdelijk stil", schrijft de bank. “ Wij informeren u dan direct via ING.nl."

In België wordt er sinds januari 2011 met een dergelijk systeem gewerkt. Daar doen inmiddels in totaal 23 banken mee. Die invoering is volgens cijfers van de Belgische bankenfederatie Febelfin een groot succes. Het aantal skimminggevallen is in België door de extra maatregel met meer dan 95 procent gedaald.