Deze week is het een jaar geleden dat ING het mobiele betalen via de app heeft geïntroduceerd. In de afgelopen negen maanden is het aantal mobiele betalingen per dag gestegen van 40.000 naar 160.000, maar de bank zegt er wel bij dat de meeste mensen die de app hebben gedownload die gebruiken voor het checken van het saldo.

Het gebruik van internetbankieren door de klanten die tevens mobiel bankieren, is volgens de ING afgenomen. Cijfers hierover heeft de bank (nog) niet gegeven, Webwereld heeft vragen uitstaan. Volgens directielid Michael Koutstaal heeft mobiel bankieren een “positief effect op het betaalgedrag", want uit een onderzoekje blijkt dat gebruikers van de app meer op tijd betalen, minder rood staan en meer sparen. Een van de eerste diensten via de app was sparen.

Verschuiving van internet naar mobiel

Volgens Koutstaal ziet ING “een duidelijke verschuiving" van internetbankieren naar mobiel bankieren. “We verwachten dat dit zal doorzetten." Deze maand koppelt ING de app ook aan credit cards, waardoor daar eveneens inzicht is in het saldo en betaalgedrag. De app is beschikbaar voor mobiele telefoons die draaien op iOS, Android en BlackBerry, en de tablets van Apple en sinds twee maanden ook Android tablets.

In het voorjaar kwam de app van ING in het nieuws doordat het lek zou zijn. De sessies zouden af te luisteren te zijn doordat het ontbrak aan controle op het SSL-certificaat. ING heeft altijd beweerd dat zijn beveiliging op orde is.