Volgens Stijn Wesselink, woordvoerder van ING, is de keuze voor de TAN-codes een logische. “Al 3,6 miljoen klanten van de Postbank maakten naar tevredenheid gebruik van de codes. Daartegenover staat 400.000 oude ING-klanten, relatief weinig, dat gebruikmaakte van een calculator. De impact is minder groot dan als we het omgekeerde gedaan hadden.”

Phishers

Bovendien is het TAN-codesysteem in combinatie met de inlog op de site van ING "veilig en gemakkelijk", zegt de woordvoerder. "In de sms met TAN-code die je ontvangt, staat ook meteen het bedrag dat je wilt overmaken, zodat je kan verifiëren hoeveel je overmaakt. Het is ook een makkelijk systeem, want je hebt je telefoon altijd bij je zodat je overal kan internetbankieren."

Naast TAN-codes ontvangen via sms, blijft het mogelijk om per post een papieren lijst met 100 TAN-codes op te vragen. Dat systeem is meermalen kwetsbaar gebleken voor inventieve phishers. Recentelijk nog waarschuwde de bank voor phishers die inloggegevens van bankklanten stelen. Met die gestolen inlog kunnen cybercriminelen TAN-codes opvragen en frauduleuze transacties uitvoeren.

Coulant

Dergelijke pogingen kunnen alleen slagen als klanten gebruik maken van een papieren TAN-codelijst. Volgens de ING-woordvoerder probeert de bank het gebruik van papieren TAN-lijst zoveel mogelijk te verminderen. Maar de bank "gaat coulant om met klanten die geen mobiele telefoon hebben of buiten het mobiele netwerk vallen", aldus de woordvoerder. Volgens de ING maakt de "grote meerderheid" van hun klanten al gebruik van de TAN-codes per sms.

De 400.000 oude ING-klanten die nog gebruikmaken van de calculator kunnen dat voorlopig nog blijven doen. ING wil die klanten "in de loop van 2009 en 2010" laten overstappen naar het TAN-codesysteem.

Zeldzaam

Het TAN-codesysteem wordt buiten Nederland gebruikt door de Postbank in Duitsland, en door diverse banken in Hongarije en Zuid-Afrika. ABN AMRO, de Rabobank en de SNS Bank gebruiken allen een variatie op de kaartlezer zoals oude ING-klanten gebruiken.