De chip wordt geactiveerd op het moment dat hij in aanraking komt met het maagzuur als de pil in de maag oplost. Dan wordt via de chip informatie doorgezonden aan een ontvanger in een pleister die op het lichaam is aangebracht. Die ontvanger is ook zender en geeft het signaal door aan de arts via draadloos internet of bluetooth.

De chip heet Ingestible Event Marker (IEM) en is vooral bestemd voor patiënten die een nieuwe nier of ander orgaan hebben gekregen. Die patiënten moeten dan nauwgezet een vaste doses medicijnen nemen op vaste tijden om het afstoten van het nieuwe orgaan te voorkomen. De chip kan (naleving van) dat medicijngebruik strikt monitoren. Het is in staat data als hartslag, lichaamstemperatuur en lichaamsbeweging te verzamelen.

Chip kost 24 miljoen

De technologie is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Proteus Biomedical, waarvan Novartis een licentie heeft gekocht. Novartis heeft daarvoor 24 miljoen dollar betaald. De farmaceutische gigant wil binnen achttien maanden toestemming hebben van de Europese Unie om de pil-met-chip op de markt te brengen.

Een van de mogelijke bezwaren die regulerende instanties kunnen hebben is de beveiliging van privédata. Volgens Novartis zelf zijn die instanties positief gestemd, maar willen ze inzicht in de manier waarop de privacy van patiënten wordt beschermd. Daarbij gaat het vooral om mogelijke onderschepping van de datatransmissie via draadloos internet of bluetooth.